Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin düzenlediği Kırım Tatar Kültür Günleri programının 29 Nisan 2023 tarihindeki üçüncü gününün ikinci etkinliğinde, Vakıf Başkanımız Tuncer Kalkay, Vakfımız bünyesinde faaliyetini sürdüren "Ballıkpınar Kırım Tatar Kültür Evi"ni anlattı.
Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin'in moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğe; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Derneği Genel Başkan Yardımcısı Rıfat Baybörü, Kırım Derneği Ballıkpınar Şubesi Başkanı Volkan Altan, Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay, Kırım Gelişim Vakfı Bursa Şube Başkanı Haluk Yaşayanlar, Kırım Kültür Evi Koordinatörü Yılmaz Baybörü ve Gazeteci-Yazar Gönül Şamilkızı ile pek çok davetli katıldı.
Tuncer Kalkay, “Ballıkpınar Kırım Tatar Kültür Evi” adlı sunumuna Kırım Tatarlarının yaşadığı Ballıkpınar Köyü'nün, 120 yıl önce Türkiye'ye göç eden Kırım Tatarları tarafından kurulduğunu ve kurulma sürecindeki çalışmaları anlatarak başladı.
Kırım Tatarlarının kültürel somut mirasının müze haline getirildiği Kültür Evi’ni anlatan Kalkay, Kültür Evinin inşası için yaptıkları çalışmalarda kullandıkları araçlardan da bahsetti. Ballıkpınar’daki Kırım Tatar kültürü, tarihi ile ilgili fotoğraflar ve eşyalar toplanması sürecinde yapılan çalışmaların genel hatlarını ortaya koydu . Köyün içinde bulunan eski bir sağlık ocağının tadilatı yapılarak oluşturulan 3 odalı Kültür Evi’nde, Kırım Tatarlarının kültürünü, tarihi, somut kültürel eşyalarla halka aktarmaya ve yaşatmaya çalıştıklarını belirten Kalkay, Kültür Evi’ni ziyaret edenlerin Kırım Tatarlarının tarihine şahit olduğunu vurguladı.
Kalkay, Ballıkpınar Köyü'ne göç eden Kırım Tatarlarının, bugün işgal altında olan Kırım'ın Kerç, Bahçesaray ve Akmescit bölgelerinden geldiğini aktararak köye yerleşen ailelerden bahsetti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vaktiyle Ballıkpınar Köyü'ne ziyarete geldiğini aktaran Kalkay, “1930’ların başında Atatürk'ün köydeki karşılama hikayesini anlattı.
Kalkay, son olarak bugüne kadar ulaşan kültürel mirasın korunduğuna, Kırım Tatar kültürünün her yerde yaşatılmasının ve herkese tanıtılmasının önemine değinen Kalkay,
“Bizim buradaki amacımız öncelikli olarak kendi köyümüz, Kırım Tatar köyleri hatta tüm halkımızın geçmişlerinin ne kadar önemli olduğunu, o yaşanmışlıkları, günümüze hatta geleceğe taşımak. Bunun, herkesin vazifesi olduğu bilinciyle, bu kültürü taşıyacak misyona sahip olduğumuz için bu işi yaptık.” İfadesini kullandı.
Kalkay “Bu çalışmalarımıza başlarken 1 Temmuz 2020 tarihinde Pınar Ablay Çavdar kardeşimiz de bir whatsapp grubunu oluşturmuş ve ilk mesajında bayramda yemiş toplayan 1960'lı yılların sonundaki Ballıkpınar çocuklarını paylaşmıştı . Rıfat Baybörü Agam da bu işin köyümüzün insanlarının boynunun borcu olduğunu olduğunu söylemişti. Kırım Derneği Genel Merkezi'nde Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi tarafından düzenlenen ve 4 gün boyunca devam eden Kırım Tatar Kültür Günleri de tam bir kültür bayramına dönüştü. Bu kültür bayramında başta ablalarımız, kız kardeşlerimiz, kadınlarımız olmak üzere köyümüzün iyi insanları da boyunlarının borcunu layıkıyle yerine getirmiş oldu. Bu ekibin bir üyesi olarak da bu iyi insanlarla bir arada olmaktan, güzel işler çıkarmaktan mutluluk duydum.” şeklinde geçen ifadeleri ile Ballıkpınar’ın sorumluluk sahibi insanlarına teşekkür ve şükranlarını sundu.