Kırıkkale Üniversitesi’nde 23 Kasım 2022 tarihinde “Kırım’ın İşgalinin Kırım Türklerine ve Türkiye’ye Etkileri” konulu bir panel düzenlendi.
Kırıkkale Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi Endüstri ve Verimlilik Topluluğu, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Kırıkkale Şubesi işbirliğinde gerçekleştirilen panelin konuşmacıları Vakıf Yönetim Kurulu Üyemiz Prof. Dr. Hakan Kırımlı ve Gazeteci Yazar Gönül Şamilkızı oldu.
Panele, Vakıf Başkanımız Tuncer Kalkay, Vakıf Yönetim Kurulu Üyemiz ve Kırım Derneği Kırıkkale Şube Başkanı Uğur Yaşar Uygun, KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Ümer, KTMM üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Ukrayna Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotaryov, Kırıkkale Yahşihan Belediye Başkanı Osman Türkyılmazile Kırım diasporasından pek çok kişi katıldı. Panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Ahmet Kürşad Türker yaptı.
Program, İstiklal Marşı ve Kırım Tatar milli marşı Ant Etkenmen ile başladı. Panelin Açış konuşmasını Kırıkkale Şube Başkanınımız Uğur Yaşar Uygun‘ yaptı.
Vakıf Yönetim Kurulu Üyemiz ve Kırım Derneği Kırıkkale Şube Başkanı Uğur Yaşar Uygun‘un ardından KTMM üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel konuşma yaptı. Türkiye’nin destekleri için teşekkür eden Yüksel, Ukrayna istihbaratının raporlarına göre Kırım’ın işgalden kurtarılmasının yakın olduğunu ifade etti.
“HERSON, DONBAS, KIRIM KURTARILACAK”
Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılacağını vurgulayan KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Ümer, “Rusya, ne iddia ederse etsin Herson’u da Donbas’ı da Kırım’ı da işgalden kurtaracağız ve tüm Ukrayna’yı Rusya’nın pençesinden kurtarıp Avrupa’ya yakın olacağız. Ben buna eminim ve böyle de olacak” dedi.
“UKRAYNA’NIN ZAFERİ KIRIM TATAR HALKININ ZAFERİ ANLAMINA GELECEK”
Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotaryov, “Kırım ve Ukrayna’nın sorunlarıyla ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Ukrayna Devleti, 1991’de bağımsızlığını kazanmasının ardından Kırım Tatarlarının tarihi vatanlarına dönüşü desteklendi. Ancak 2014’ten beri Kırım Tatar halkı Kırım’da tehlikeler ve baskılarla yüzleşmek zorunda kaldı” dedi.
Müsteşar Zolotaryov, “24 Şubat’tan bu yana devam eden savaş Kırım Tatarlarını yeniden tehlikeye attı. Ne yazık ki hepimiz özgürlük için bedel ödüyoruz. Ukrayna’nın bağımsızlık davasındaki zaferi aynı zamanda Kırım Tatar halkının zaferi anlamına gelecektir” ifadelerini kullandı.
KIRIM’IN İŞGALİ VE SAVAŞ SÜRECİ ULUSLARARASI HUKUKUN İHLALİ
Panel moderatörü Prof. Dr. Ahmet Kürşad Türker bir Kırım Türkü olarak ailesinin soy ağacından bahsetti ve Kırım’dan Türkiye’ye geliş hikayesini anlattı.
Gazeteci-yazar Gönül Şamilkızı ise panelin ikinci oturumda Ukrayna’da başlayan savaşın birçok yönünü dile getirdi. Şamilkızı, 2014’te Kırım’ın işgaliyle başlayan ve Şubat 2022’de savaşla devam eden süreci, uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirdi. Şamilkızı, Kırım’ın işgali ve Ukrayna’da başlayan savaşa giden süreci, geçmişten bugüne çeşitli tarihi dönemlerdeki durumu anlattı.
Şamilkızı, “2014 senesinde bizim tanıklık ettiğimiz Kırım’ın işgali sürecinde Kırım’da hiçbir zaman Rus yanlısı bir gösteriye şahitlik etmedim. Kırım’ın işgalinin sonlanmasına doğru orada bulundum ve hiçbir zaman sayısı bir kişinin üzerine çıkan Rus topluluğu görmedim.” dedi.
Panele katılan Kırım’dan gelen Kırım Tatarı Dilara İbragimova kürsüdeki yerini alarak, “Kırım serbest olur da döneriz inşallah” dedi.
“UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI DİYE BİR ŞEY YOK”
Panel konuşmacısı tarihçi Prof. Dr. Hakan Kırımlı ise burada şu ifadelere yer verdi:
“Ukrayna-Rusya Savaşı diye bir şey yok. Tamamen tek taraflı olarak, zerre kadar haklı sebebi olmayan vahşi, emperyalist ve saldırgan bir devletin bağımsız bir devlete saldırmasıdır.
Panelin organizatörleri olan Kırıkkale Üniversitesi Endüstri ve Verimlilik Topluluğu ile Kırım Derneği Kırıkkale Şubesi tarafından hazırlanan plaketlerin Vakıf Yönetim Kurulu Üyemiz Prof. Dr. Hakan Kırımlı’ya takdimi KTMM Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel tarafından, Gazeteci Yazar Gönül Şamilkızı’na takdimi Vakıf Başkanımız Tuncer Kalkay tarafından panel sonunda yapıldı.