Vakfımız, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Avrasya Yazarlar Birliği ve Bengü Yayıncılık’ın katkılarıyla 30 Kasım 2022 tarihinde Ankara’da Kırım Tatar şairi Şakir Selim’in doğumunun 80. yıl dönümüne özel etkinlik düzenlendi.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin Mavi Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Vakıf Başkanımız Tuncer Kalkay, AHBVÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurşen Özkul Fındık, AHBVÜ Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kirişçioğlu, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu, Vakıf Mütevelli Heyeti Üyemiz ve AHBVÜ Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zühal Yüksel, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naciye Yıldız, Vakıf Mütevelli Heyeti Üyemiz ve Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Işılay Işıktaş Sava ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Anma ve kitap etkinliğinde, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurşen Özkul Fındık açılış konuşması yaptı. Açılış konuşmasında açıklamalarda bulunan Fındık, “Şakir Selim alanında çok başarılı bir edebiyatçı ve düşünceleriyle de Türk dünyasında önemli bir yere sahip” dedi.
“ŞAKİR SELİM İLE BERABER KIRIM TATARCA DA KIRIM’A DÖNMÜŞ OLDU”
Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu, açılış konuşmasında şahsen de tanıdığı Kırım Tatar milli şairi Şakir Selim hakkında, Prof. Dr. Hakan Kırımlı’nın sarf ettiği, “Kırım Tatar şiirinin son büyük şairi” ifadelerini hatırlatarak Kırım Tatar edebiyatının günümüzde de büyük şairler yetiştirmesi gerektiğini ifade etti. Ömeroğlu, “Kırım Tatarları söz konusu olduğunda sürgünsüz onları anlatmak mümkün değil. Şakir Selim de bu sürgünü yaşayanlardan birisiydi. Onlar Kırım’dan sürülünce dil de kültür de edebiyat da Kırım’dan silinmiş oldu. Şakir Selim’in vatana dönmesinin ardından Kırım Tatarca da Kırım’a dönmüş oldu” ifadelerini kullandı.
KIRIM’DA KIRIM TATAR AYDINLARA YÖNELİK KATLİAM VE BASKILAR
Programın devamında Vakıf Mütevelli Heyeti Üyemiz ve AHBVÜ Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zühal Yüksel “Kırım Tatar Edebiyatı İçinde Şakir Selim’in Yeri” konulu başlığıyla konuşma yaptı. Prof. Dr. Yüksel, Kırım Edebiyatının tarihi dönemler içerisindeki durumunu ele aldı. Prof. Dr. Yüksel, özellikle Kırım Tatar halkının ve Türk dünyasının aydınlanmasında öncü rol oynayan İsmail Bey Gaspıralı ve onun başlattığı Ceditçilik hareketi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Yüksel, Stalin’in iktidara gelmesiyle Kırım Tatarlarının dil ve din yönünden yaşadığı baskılara dikkat çekti. Yüksel, Kırım Tatar aydınlarına yönelik katliamlara, kurşuna dizilen ve çalışma kamplarına gönderilen Kırım Tatar aydınlarını anlattı.
“ESERLERİNDE KIRIM’A DÖNMEK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPAN HALKININ ÇİLELERİNİ ANLATMIŞTIR”
Şakir Selim adına yeni bir eser yayımlayan Vakıf Mütevelli Heyeti Üyemiz ve AHBVÜ Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Işılay Işıktaş Sava da “Kırım Tatar Şairi Şakir Selim’in Şiirleri Kitabına Üzerine Birkaç Söz” konu başlığıyla yaptığı konuşmada, Kırım Tatar milli şairi Şakir Selim’in hayatını ve eserlerini anlattı. Eserleri, tercümeleri, Kırım Tatar diline verdiği önemli eserleri hakkında ayrıntılı bilgiler veren Dr. Öğretim Üyesi Sava, yazdığı 6 şiir kitabından dördünü Kırım’da kaleme aldığını dile getirdi. Sava, Şakir Selim için, “Eserlerinde Kırım’a dönmek için elinden geleni yapan, büyük çabalar sarf eden halkının çilelerini anlatmıştır” ifadelerini kullandı.
Şakir Selim’in aynı zamanda sürgünden Vatan Kırım’a dönüş yolunda yaşadığı zorluklara dikkat çeken Sava, Şakir Selim’in gazetecilik yönüne de dikkat çekti. Milletinin ilim ve kültür yolunda ilerlemesi için ömrünü adayan Selim’in Kırım’a döndükten sonra çeşitli gazete ve dergilerde yazarlık ve redaktörlük yaptığını kaydetti.
Kırım Tatar şairi Şakir Selim’i anma programında, konuşmaların ardından belgesel gösterimi, şiir ve şarkı dinletisi yapıldı. Ardından plaket takdimi ile toplantı sona erdi.
Kaynak: QHA