• Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Vakfı
  • (+90) 312 419 47 50

    Kırım Derneği Şubeler Bölge Toplantısında Arşiv Çalışmalarımızı Anlattık

    Kırım Derneği’nin tarihçesine yönelik arşivleme ve kitaplaştırma çalışmalarımızı Kırım Derneği’nin İç Anadolu ve Akdeniz şubeler bölge toplantısında anlattık.

    Kırım Derneği’nin İki bölüm halinde yapılması planlanan 2024 yılı şubeler bölge İstişare toplantısının ilki İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde faaliyet  gösteren şubelerin katılımı ile 29 Haziran 2024 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.

    Vakfımızın ve Kırım Derneği Genel Merkezinin  bulunduğu Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi’nde yer alan Bekir Sıtkı Çobanzade Kütüphanesi’nde  düzenlenen, Afyon, Aksaray, Ballıkpınar, Ceyhan,  Ilgın, Kırıkkale, Konya, Köklüce, Manavgat, Toydemir şubelerinin iştirak ettiği, toplantıya Genel Merkez ile Kalecikkaya, Çankaya, Etimesgut temsilcilikleri , Şefika Gaspıralı,  Tuvgan Til , Yaş Tatarlar inisiyatif grupları yanında Vakfımız da katıldı.

    1

    Toplantının açılış konuşmasını Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin yaptı. Toplantının amacı hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan Şahin, şubeler ile yüz yüze yapılan istişare toplantılarının özellikle pandemi dönemlerinde sekteye uğradığını, çalışmalarıın daha verimli geçmesi yönünde istişarelerin sürdürülmesinin önemine değindi.

    3

    Şahin'in konuşmasının ardından Vakıf Başkanımız Tuncer Kalkay Kırım Derneği'nin tarihçesi kapsamında Kırım Vakfı tarafından yapılan arşivleme ve kitaplaştırma çalışmalarınının sunumunu yaptı.

    8c34a3e0 506e 4478 9381 f4d04cc7f0ad

    Kalkay, Kırım Vakfı’nın ana hedeflerinden birinin de Kırım Derneği’nin hükmi şahsiyeti ile kurumsal yapısının sürdürülmesine yönelik olduğunu, bu çerçevede uzunca süren bir zamandan beri Kırım Derneğinin tarihçesini kapsamlı bir şekilde hazırladıklarını belirtti. Kalkay genel hatları ile bu çalışmadan bahsederken derneğin kuruluşunda atılan özellikle fikri temellerin günümüze kadarki gelişimini, kültürümüze katkısını, teşkilatlanma boyutunu  ve Vatan Kırım’a yaptığı desteklere değindi. Bu kapsamda kurumsallaşmaya yönelik önümüzdeki dönemde yapılması gerekenleri sıraladı.

    7

    Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi Prof. Dr. Gayana Yüksel,  Rusya’da esaret altında tutulan KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in esir takası ile serbest bırakılmasına yönelik gelişmeleri değerlendirdi.

    Banner6

    Dünya Kırım Tatar Kongresi (DKTK) Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar da DKTK’nın çalışmalarından ve diasporadan beklentilerine yönelik görüşlerine değindi.

    Toplantıya katılan  teşkilatların  temsilcileri de toplantı süresince görüşlerini dile getirdi.