• Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Vakfı
  • (+90) 312 419 47 50

    “Kırım Mücadelesinin Kadınları” Konferansı Gerçekleştirildi

    “Tarih ve Kültür Konferansları”mız çerçevesinde Dr. Hande Gündüz ile düzenlediğimiz “Kırım Mücadelesinin Kadınları” adlı konferans ve imza günü 1 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirildi.

    1

    Vakıf Merkezimizin bulunduğu Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisindeki “Bekir Sıtkı Çobanzade Kütüphanesi”nde gerçekleşen konferansın takdimi Tuvgantil internet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar tarafından yapıldı. Çongar konuşmasında Kırım Tatar kadınlarının Kırım milli mücadelesindeki yerinin önemine değindi.

    3

    Vakıf Başkanımız Tuncer Kalkay da bu sezon başlattıkları “Tarih ve Kültür Konferansları”nın büyük bir ilgi gördüğünü, yaz dönemine girilmesi nedeniyle bugünkü konferansın sezonun sonuncusu olduğu ve yedincisi düzenlenen bu konferans ile bu sezonun finalinin olacağını, ayrıca Kırım Tatarlarının var olma mücadelesinde hep önde olan kadınların değerinin daha da iyi anlaşılması yönünde bugünkü konferansın konusu olan eserlerin çok önemli olduğunu belirtti.

    4

    Dr. Hande Gündüz , “Kırım Tatarlarının Milli Hareketi’ndeki Kadın Emektarlar” adlı akademik çalışmasının Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde Yüksek Lisans tezi olarak kabul edildiğini ve bu çalışmanın üzerinden “Kırım Mücadelesinin Kadınları (1960 -1990)” adı ile kitabının 2019 yılında basıldığını ve  Necmettin Erbakan Üniversitesi yayınları arasında 2023 yılında da ikinci baskısının yapıldığını ifade ederek konferansına başladı.

    Giris

    Gündüz, Şefika Gaspıralı ve Alem-i Nisvan adlı kadın dergisinden bahisle başladığı konferansında, Kırım Milli Hareketinde önemli yer tutan Zampira Asan, Veciye Kaşka, Safinar Cemileva, Ayşe Seyitmuratova, Vasfiye Hayırova, Svetlana Ametova, Şefika Konsul, Münire Halilova gibi kadın liderlerin çalışmalarına yer verdi.

    5

    1960’lı yıllardan sonra Özbekistan’da kadın hareketinin oluşumundan bahseden Gündüz, “1944 ile 1960 yılları arasında Kırım Tatar kadınları hayata tutunma çabası göstermişlerdir. Hatta bu süre içerisinde tam milli hareketin başladığı dönemde Kırım Tatar kadınlarının tek amacı kendi çocuklarını milli bilinçle yetiştirmek yolunda olmuştur. İlk olarak 1960’lı yıllarda ilk olarak Özbekistan’ın Şehrisebz eyaletinde Sıdıka Cemilova önderliğinde bir grup oluşturulmuştur. Kırım Türklerinin milli mücadelelerine baktığımızda ilk olarak teşebbüs grubunu kurmakla işe başladıklarını görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

    Giris2

    Bu oluşumdan sonra kadınlar bir araya gelerek kendi imkanlarıyla elde ettikleri daktilolarda dilekçe ve mektup yazdıklarını söyleyen Gündüz, 1964-1965 yılları arasında Yüksek Şura’ya gönderilen metinlerde yüzde 60 oranında Kırım Tatar kadınlarının imzasına rastladıklarına dikkat çekti.

    Giris1

    Konferans kapsamında katılımcıların soruları Dr. Hande Gündüz tarafından cevaplandırıldı.

    6

    Konferansın sonunda Vakıf Başkanımız Tuncer Kalkay, Dr. Hande Gündüz’e ’vermiş olduğu konferans ile “Kırım Vakfı Tarih ve Kültür Konferansları”na yapmış olduğu katkı nedeniyle günün anısına plaket takdim etti.

    7

    Program, Dr. Hande Gündüz’ün katılımcılara kitabını imzaladığı bölüm olan imza töreniyle son buldu.

    8