Türk Ocakları Ankara Şubesi tarafından 9 Mayıs 2025 tarihinde düzenlenen “Kırım Türklerinin Dramı” başlıklı konferansta Vakıf Başkanımız Tuncer Kalkay 81. Yıldönümü vesilesi ile 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nı anlattı.
Türk Ocakları Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yakup Cangüven tarafından yapılan takdim konuşmasında; “18 Mayıs 1944 sabahı Kırım halkı, anavatanlarından zorla koparıldı. Dünya tarihine kültürel ve fiziki soykırımın en büyük örneği olarak kayıtlara geçen, Kırım Türklerinin büyük bir yas ve hafıza günü olarak hatırladığı Kırım Tatar Sürgünü ve bu sürgünün Kırım Tatarlarının üzerinde bıraktığı sosyal, kültürel, psikolojik, ideolojik etkilerini Kırım Vakfı Başkanı Sayın Tuncer Kalkay başkanımızdan dinleyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Türk Ocakları Ankara Şubesinin yeniden faaliyete geçtiği 1986 yılındaki ilk konferansında da Kırım’ın ele alındığını, o gün Zafer Karatay ile gerçekleştirilen konferansın günümüze kadar defalarca tekrarlandığını, Türk Ocaklarının tarihi boyunca Kırım’ı öncelikleri arasında değerlendirdiğine şahit olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek sözlerine başladı.
Kırım yarımadasının tarihine ve Türklerin adadaki varlığına değinen Kalkay, Altın Orda İmparatorluğu ile Kırım Hanlığının yüzyıllar süren hükümranlığı konusunda bilgiler verdi.
Kırım’ın 1783 yılında Çarlık Rusyası tarafından ilk defa işgal edilmesi sonucunda 20. Yüzyılın başlarına kadar süren kitlesel zorunlu göç hareketleri sonucu Osmanlı devletine sığınan Kırım Tatarlarının dramını anlattı.
Kırım’da bir asır süren karanlığın ardından İsmail Bey Gaspıralı’nın başlattığı aydınlanma döneminden başlayarak 1917 yılındaki Kırım Tatar Milli Kurultayını ve Kurultayı sonucunda ilan edilen Kırım halk Cumhuriyeti hakkında bilgiler verdi.
Sovyetler Birliği dönemindeki baskıları anlatan Kalkay, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü hakkında detaylı açıklamalarda bulanarak günümüzde 7 ülke parlamentosunun Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak kabul ettiğini belirtti.
Kırım Tatarlarının sürgün bölgelerindeki ağır yaşam koşullarından on yıllar boyu süren mücadelesinden başlayarak 1987 yılından itibaren vatanlarına tamamen kendi imkanları ile dönüşünü anlatan Kalkay, tırnakları ile kazıdıkları vatanlarında yeniden kök saldıklarına, milli, dini, eğitim ve kültürel kuruluşlarını da oluşturarak vatanlarına nasıl sahip çıktıklarına dair değerlendirmelerde bulundu.
Kırım’ın 27 Şubat 2014 yılında Rusya tarafından işgali yanında 24 Şubat 2022 tarihine Ukrayna topraklarının büyük bir bölümünde başlatılan işgallerin, dünya, bölge ve Kırım Tatarları üzerindeki etkilerine de değinen Kalkay, seyirci kalınan bu işgallerin görülememesinin, görülmemesinin aslında dünyayı büyük bir felakete hazırladığını ifade etti.
Konferansın bitiminde katılımcılardan gelen sorular Kalkay tarafından cevaplandırıldı.
Toplantının sonunda Türk Ocakları Ankara Şubesi Başkanı Uğurcan Küçükağaoğlu , Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın, Türk dünyasına gönül vermiş tüm Türkçülerin sızlayan yarası olduğunu belirterek “Kırım Türklerinin davası, aynı zamanda Türkiye Türklerinin de Türk Ocaklarının da en ön safta mücadele verdiği davalardan biridir.” Sözleri ile Vakıf Başkanımız Tuncer Kalkay’a günün anısına teşekkür belgesi takdim etti.
Belge takdiminin ardından katılımcılar ile birlikte fotoğraflar çekildi.